De thuisaccu, ook wel bekend als een thuisbatterij, is ontworpen om ons te helpen energie op te slaan die onze zonnepanelen produceren voor later gebruik. Denk bijvoorbeeld aan de energie die we opwekken door middel van zonnepanelen. Ben je aan het overwegen om een thuisaccu te kopen? Wij hebben de voor- en nadelen van een thuisbatterij voor je uitgezocht.
De thuisaccu uitgelegd: wat is het en hoe werkt het?
Voordat we in de voor- en nadelen van een thuisbatterij duiken, is het belangrijk om te begrijpen wat een thuisaccu precies is. Simpel gezegd is een thuisaccu een opslagsysteem voor energie. Het is in feite een grote batterij die je in huis kunt installeren om elektriciteit op te slaan. Stel je voor, je hebt zonnepanelen en de zon schijnt volop. Je panelen produceren veel meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Met een thuisbatterij kan die overtollige energie worden opgeslagen voor later gebruik. Bijvoorbeeld in de avond wanneer de zon onder is, of tijdens een stroomuitval. Hierdoor krijg je meer controle over je eigen energievoorziening. Hoe duurzaam is dat?!
Wat kost een thuisaccu?
Laten we meteen met de deur in huis vallen: een thuisbatterij is niet heel goedkoop. Hoewel de kosten van thuisbatterijen aanzienlijk kunnen variëren, afhankelijk van de capaciteit, het merk en de installatiekosten, moet je al snel denken aan een prijs van € 5.000 tot € 10.000. Dit kan schrikken zijn, maar vergeet niet dat een thuisaccu een langetermijninvestering is die zichzelf in de loop van de tijd kan terugbetalen door energiebesparingen.
De voordelen van een thuisbatterij
Sla zelf je opgewerkte energie op
Het meest in het oog springende voordeel van een thuisbatterij is natuurlijk het vermogen om zelf opgewekte energie op te slaan. Als je al zonnepanelen op je dak hebt liggen, is een thuisbatterij een waardevolle aanvulling. Je kunt de energie die je overdag met de zon produceert opslaan voor gebruik in de avond of nacht.
Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
Een ander voordeel van een thuisbatterij is de onafhankelijkheid. Met een thuisaccu ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Is er stroomuitval? Met een thuisaccu reken je op eigen stroomvoorziening.
Een lagere energierekening
Doordat je jouw eigen opgewekte stroom gebruikt, hoef je minder stroom van het net te gebruiken. Wanneer de zon de hele dag vol schijnt, gebruik je nooit alle energie die de zonnepanelen hebben opgeslagen. Dit betekent dat je energie over hebt op momenten wanneer de zon minder fel schijnt. Met als resultaat? Een lagere energierekening! Je hoeft minder stroom van het net te gebruiken en bent duurzaam bezig.
Overweeg deze nadelen voordat je een thuisaccu aanschaft
De kosten van een thuisbatterij
De kosten thuisbatterijen: het eerste en meest voor de hand liggende nadeel. De kosten van thuisbatterijen zijn aanzienlijk, afhankelijk van het merk en model dat je kiest. Bovendien kost het tijd om je investering terug te verdienen door besparingen op je energierekening. Dit kan soms jaren duren.
Langere perioden van stroomuitval
Heb je last van een langere periode van stroomuitval? Dan is de kans groot dat een thuisbatterij niet genoeg capaciteit heeft om je hele huis te voorzien van stroom tijdens deze periode. Afhankelijk van de grootte en het gebruik van stroom in je huis, heb je mogelijk een grotere of meerdere batterijen nodig, wat de kosten verhoogt.
Thuisaccu voor zonnepanelen: de perfecte match?
Heb je thuis zonnepanelen op je dak liggen? Dan kan een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen een krachtige combinatie zijn. Zonnepanelen genereren stroom gedurende de dag, maar wat gebeurt er als de zon ondergaat? Hier komt de thuisaccu van pas. Deze slaat de overtollige energie op die gedurende de dag wordt geproduceerd voor gebruik wanneer de zon niet schijnt.
Verkoop je overtollige energie
Een ander voordeel van een thuisaccu en zonnepanelen samen is het verkopen van overtollige energie. In sommige gebieden kun je overtollige energie terugverkopen aan het elektriciteitsnet. Dit heet netmetering. Wanneer je de overtollige energie van de zonnepanelen niet allemaal gebruikt, kan de thuisaccu nog winstgevender worden. Verkoop de energie die je niet gebruikt!
Het subsidie-dilemma: wachten op ondersteuning voor thuisbatterijen?
Zoals je misschien wel weet zijn er voor zonnepanelen vaak subsidies beschikbaar die de initiële kosten verminderen en de terugverdientijd verkorten. Op dit moment zijn er helaas nog geen subsidies voor thuisaccu’s beschikbaar. Dit kan een nadelige factor zijn voor mensen die overwegen te investeren in een thuisaccu, gezien de relatief hoge kosten. De kans is groot dat er in de toekomst subsidies zullen komen voor thuisaccu’s, net zoals we dat zien bij zonnepanelen. Maar de vraag is, wanneer zal dit zijn?
Het kan daarom verstandig zijn om te wachten met de aanschaf van een thuisaccu totdat er financiële ondersteuning beschikbaar is. Maar ook dit hangt sterk af van je specifieke situatie en behoeften. Wek je veel meer stroom op met je zonnepanelen dan dat je daadwerkelijk gebruikt? Dan kan een thuisaccu nog steeds een goede investering zijn, zelfs zonder subsidie.
Met de grote toename van zonnepanelen en elektrische auto’s is wel de verwachting dat de overheid het gebruik van thuisbatterijen wil stimuleren. Dit is ook positief voor het elektriciteitsnet, dat de zware belasting niet altijd even goed aankan.
Thuisaccu: wel of niet doen?
Of je wel of geen thuisbatterij moet aanschaffen, hangt dus af van verschillende factoren. Denk aan je budget, je energiebehoeften en hoe vaak en wanneer je stroom gebruikt. Als je de voordelen opweegt tegen de nadelen en de kosten van een thuisaccu, is het de moeite waard om te overwegen of een thuisbatterij iets voor jou is. Vergeet niet dat, hoewel de initiële kosten aanzienlijk kunnen zijn, een thuisbatterij op de lange termijn financiële en milieuvriendelijke voordelen kan bieden.